Turkiet mot Sverige i Nations League

Den 17 november är en viktig dag för svensk landslagsfotboll. Då ställs nämligen Sverige mot Turkiet på bortaplan. För att Sverige ska ha chans att vinna gruppen, ta sig till play-off om en biljett till EM-slutspelet 2020 samt avancera upp till A-divisionen i Nations League krävs det vinst. Sverige har nämligen satt sig i en tuff situation i Nations League efter att ha åkt på en förlust hemma mot Turkiet i den inledande omgången och därefter kryssat mot Ryssland på bortaplan. Sverige ligger numera därför sist i gruppen på 1 poäng. Därefter kommer Turkiet på 3 poäng, och leder gruppen gör Ryssland på 7 poäng.

Sveriges tidigare matcher i turneringen

Sverige – Turkiet

Sverige inledde som tidigare nämnt den första upplagan av Nations League på hemmaplan mot Turkiet. Man åkte där på en blytung förlust vilken genast satt blågult i ett svårt läge. Vad som gjorde förlusten mot Turkiet extra tuff var det faktum att det var en väldigt onödig sådan. Sverige såg till en början nämligen ut att gå mot en säker vinst efter att Isaac Kiese Thelin satt 1-0 i den 35:e minuten och Viktor Claesson därefter inlett den andra halvleken genom att sätta 2-0 i den 49:e minuten.

Sverige rasade i slutet mot Turkiet

Så långt såg allt alltså bra ut trots att det svenska spelet inte imponerade. Sverige kom dock snart att rasa ihop som ett korthus. Det började med att Hakan Calhanoglu reducerade till 1-2 för Turkiet i den 51:e minuten. Sverige började då darra rejält, men lyckades trots detta hålla rent framför mål. Detta var fram till den 88:e minuten det vill säga då inhopparen Akbaba kvitterade till 2-2 för Turkiet. Detta kom som en kalldusch för Sverige och var förstås mycket surt med tanke på att det endast återstod 2 minuter av ordinarie speltid. Mardrömmen skulle dock inte sluta där, för i den 92:a minuten satte samma Akbaba 2-3 till Turkiet som alltså blev slutresultatet. Sverige inledde med andra ord Nations League på värsta tänkbara sätt.

Ryssland – Sverige- en jämn match

Sveriges nästa match i turneringen ägde rum på bortaplan mot Ryssland i Kaliningrad. Datumet för denna match var den 11:e oktober. I denna match var det svenska spelet betydligt bättre än i Turkiet-matchen, något som till stor del förmodligen berodde på att både mittfältsstjärnan Emil Forsberg samt lagkaptenen Andreas Granqvist var tillbaka i spel. Det har tidigare höjts oroliga röster om att Granqvists spel kommer försämras efter att han har bytt spel i den ryska ligan mot spel i Superettan med Helsingborg. Detta visade han dock inga tecken på i matchen mot Ryssland, och återigen stod Sveriges stabila försvarsspel från VM i somras att känna igen.

Trots att Sverige spelade bättre än mot Turkiet räckte det inte till vinst. Matchen slutade nämligen 0-0 vilket innebär att Sverige fortfarande är sist i gruppen på 1 poäng.

Sveriges fortsatta förutsättningar i Nations League

Vad som dock är positivt ur svensk synvinkel är att blågult fortfarande har chansen att vinna gruppen och dessutom har allt i egna händer. Anledningen till detta är att Ryssland besegrat Turkiet i båda matcherna de två lagen emellan. Först vann Ryssland mot Turkiet med 2-1 på bortaplan i gruppens inledningsmatch som spelades 8:e september. Efter att ha kryssat mot Sverige så besegrade ryssarna sedan även Turkiet på hemmaplan. Denna gång spelades matchen 14:e oktober och Ryssland vann med 2-0.

Vilken plats kommer Sverige till slut hamna på?

Detta innebär som tidigare nämnt att Ryssland leder gruppen på 7 poäng följt av Turkiet på 3 poäng och Sverige på 1 poäng. Det är två matcher kvar att spela i gruppen, och dessa är Turkiet – Sverige samt Sverige – Ryssland. Trots att Sverige har satt sig i en svår situation så kan de ändå fortfarande vinna gruppen eller åtminstone hamna på andraplats.
Och viktigast av allt, de har allt i egna händer. Vinst mot Turkiet innebär nämligen att Sverige är garanterade att komma minst 2:a i gruppen och blir då alltså inte degraderade till C-divisionen. Blir det även vinst mot Ryssland så vinner Sverige gruppen, detta eftersom de då hamnar på samma poäng som Ryssland men där inbördes möten då kommer att avgöra till Sveriges fördel. Det ska alltså mycket till för att Sverige ska klara av att vinna gruppen, men det är helt klart positivt att de har allt i egna händer.

Den kommande matchen mellan Turkiet och Sverige

Den kommande matchen mellan Turkiet och Sverige äger alltså rum 17 november på Konya Büyükşehir Arena i Konya, Turkiet. Avsparkstiden är 18:00 svensk tid. Traditionellt sett är Turkiet ett lag som Sverige har haft svårt emot. Turkarna är framför allt starka på hemmaplan där de har sina fanatiska supportrar bakom sig. Med detta sagt så ska Turkiet inte överskattas. Turkiet är nämligen verkligen inte något världslag, och den svenska förlusten på hemmaplan berodde snarare på svenskt slarv än turkisk skicklighet. Kan Sverige sätta försvarsspelet på samma sätt som mot Ryssland har blågult därför absolut chansen att vinna matchen och åtminstone säkra en andraplats i gruppen. Detta är viktigt i sig eftersom blågult då alltså undviker att flyttas ner en division samtidigt som de fortfarande har chansen att vinna gruppen. Hur tror du själv att det kommer att gå? Gå in på 1XBET och  hitta ett grymt odds och prova lyckan!