5 sporthöjdpunkter från 2010-talet

Vi har precis gått in i ett nytt decennium, och vi håller tummarna för att detta årtionde kommer att bjuda på lika många – eller för all del ännu fler – sportsliga skrällar för Sverige som 2010-talet bjöd på. Vi ska idag bjuda på våra 5 favoritprestationer som våra svenska atleter bjöd på under 2010-talet. Läs, minns, och njut! Vi börjar dock med vad för sporthändelser vi har att se fram emot 2020.

Vad har vi att se fram emot i år i sportvärlden?

Januari 2020 inleds starkt med JVM, där Sveriges U20 tog brons, och med start 10/1 är det dessutom herrarnas Handbolls-EM, där vi så klart håller tummarna för att Sverige presterar starkt. 

Bet365 håller inte på Sverige -Rätt eller fel?

Enligt Bet365 så kommer Sverige sannolikt inte att vinna, då de har fått oddsen 7.50 (Danmark är favorit, med oddsen 3.50). Även Betsson har Danmark som favoriter, med oddsen 3.30. Däremot verkar de tro lite mer på Sverige – och har gett dem oddsen 6.00. 

Sverige är i grupp F, och spelar sin första match mot Schweiz, den 10 januari kl. 20.30. För den som vill spela på gruppvinnare, verkar Sverige vara ett relativt säkert kort – åtminstone om man ska tro Betsson, som ger Sverige oddsen 1.39 i sin grupp, följt av Slovenien, som fått oddsen 3.82. 

Sverige spelar även den 12 januari, mot Slovenien, och den 14 januari mot Polen. Matcherna för grupp F spelas i Göteborg, och om de går vidare till huvudrundan, kommer de därefter att få spela i Malmö. 

Även om spelbolagen tror annorlunda – hoppas vi naturligtvis på att Sverige får den äran att spela hem guldet inför hemmapubliken – då finalspelet i så fall kommer att gå av stapeln i Tele2 Arena i Stockholm. Heja Sverige!

Sarah Sjöström krossar världsrekord och tar OS guld

Sarah Sjöström var helt fenomenal under 2010-talet och vann över allt motstånd. Hennes största prestation var dock nog när hon den 6 augusti 2016 i Brasilien både tog OS-guld och krossade världsrekordet – på samma gång – i 100 meter fjäril. Efter att ha vunnit, ivrigt påhejad av sin familj som befann sig uppe på läktarna, kunde hon inte hålla tillbaka tårarna – och vi var nog många som delade glädjetårar med Sjöström den dagen.

Sverige står som vinnare i U21-EM

Efter en rafflande turnering, där finalen avgjordes på straffar, stod det den 30 juni 2015 klart att Sveriges U21 lag stod som vinnare i turneringen och därmed hade de kammat hem ett sensationellt EM-guld ifrån Prag. Efter att ha besegrat Danmark med 4-1 i semifinalen, stod de mot Portugal i finalen – mot vilka de tidigare spelat 1-1 i gruppspelet. 

Efter en intensiv match där det fortfarande stod 0-0 efter förlängning, blev slutresultatet slutligen 4-3 till Sverige, efter en riktigt spännande straffläggning – och det svenska U21 laget kunde resa hem som hjältar. 

England var bra – men Zlatan var bättre

Friends arena stod färdig i 2012 och den 14 november skulle arenan invigas med en fotbollsmatch mellan Sverige och England. Trots att England fick in 2 snygga mål, och läget till en början såg ganska tight ut för Sverige, då England ledde med 2-1 efter första halvlek – fick alltså England resa hem med en förlust i bagaget. Anledningen till förlusten heter Zlatan Ibrahimovic – som gjorde Sveriges alla 4 mål. Det sista målet var kronan på verket, och är ett av Zlatans snyggaste mål än idag. För den som inte minns, var det just det målet som Zlatan cyklade in i mål. Helt klart matchens höjdpunkt!

Sverige vinner sitt första JVM-guld i ishockey på 31 år

Det var den 5 januari 2012 och Sverige var i final, efter att ha besegrat Finland med 3-2 i semin. Motståndet stod ett stenhårt Ryssland för, och efter fulltid var resultatet på tavlan fortfarande 0-0. Därmed gick matchen till övertid och det blev slutligen Zibanejad som lyckades med bedriften att näta pucken först, och därmed hade han säkrat det första JVM-guldet på 31 (!) år till Sverige. Glädjen visste inga gränser, och efter matchen kommenterade Oscar Klefbom sitt episka citat “Jag var så jävla nervös, men nu har vi tagit det här jävla guldet!”. 

Svenska skiddamerna tar OS-guld i stafetten

Vi var många som stod och skrek oss hesa av lycka hemma i vardagsrummen när Charlotta Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén kämpande hem OS-guldet i stafett den 15 februari 2014 i OS i Sotji. 

Inför den sista sträckan låg Sverige under med 26 sekunder, när Kalla fick ta över växlingen. Hon var dock helt överlägsen och körde ikapp varenda sekund – och inför sista kurvan innan upploppet låg hon plötsligt i ledningen. Denna ledning behöll hon sedan ända in i mål – och därmed säkrade hon det svenska stafettguldet för damerna. En helt galen prestation!