Du kanske har någon vän som gillar att spela på odds som slänger med termer som du aldrig någonsin hört talas om eller är inne på något spelbolag som har erbjuder dig 100-tals olika odds med massor av varianter som du inte förstår dig på. Vi på Mobilodds hjälper dig att reda ut alla dessa begrepp och termer. Nedan kan du se en lista på vad de olika termerna betyder.

Vad betyder de olika odds-begreppen?

 1. Alphabet – Ett spel som består av 6 olika matcher som kombineras till en sexling. Totalt blir det 26 stycken olika spel.
 2. Annullerat SpelEtt spel som har ogiltigförklarats. Insatsen returneras om inte det annullerade bettet ingick i ett multipelt system.
 3. Amerikanska odds – I Sverige använder vi oss av odds i decimalform. Det vill säga 1,50 medan man  i USA använder sig av ett annat system som ser ut som följer -150. Detta kan bli väldigt rörigt. I sin enkelhet fungerar det på det viset att du ska ta insatsen plus eventuell vinst delat med insatsen. Det vill säga 150+100 kr (insatsen) /150 = 1,67. Dit odds är alltså 1,67.
 4. Asian Handicap – Detta är ett typ av spel som enbart har två alternativ. Vinst eller förlust. Blir det oavgjort räknas spelat som ogiltigt och din insats återbetalas.
 5. Asiatiska odds – Det är något som är mer ovanligt i Sverige. Man använder sig av odds i decimalform men dessa odds visar bara nettovinsten. Ett asiatiskt odds på 2.50 är lika med ett odds på 3.50 här i Sverige. Med andra ord behöver du bara lägga till en etta längst fram för att få det odds du är van vid att använda.
 6. BankerBankers är när du är säker på att du kommer vinna. Väljer du att vara banker i en kombinationssatsning kommer endast kombinationer som innehåller bankern att placeras. Bankern måste vinna för att garantera utdelning.
 7. BookmakerEn person, ett hus eller en organisation som tar emot spelarnas spel och ger ut odds.
 8. BookieEn person som tar emot spelarnas spel och ger ut odds.
 9. BTTS (BLGM) – Betyder Both Teams to Score. Du spelar alltså på att båda lagen ska göra mål. Det spelar ingen roll hur många mål som görs.
 10. Canadian – Även känt under namnet Super Yankee. Det är ett spel där du kombinerar fem matcher/event. Matcherna kombineras i 10 dubblar, 10 tripplar, 5 fyrlingar och 1 femling. Totalt blir det 26 olika spel. För att du ska vinna måste totalt 2 matcher sluta med det resultat du har spelat på.
 11. DNB / Oavgjort  – Om du lägger ett DNB (Draw No Bet) spel och resultat är oavgjort kommer ditt spel att annulleras och du behåller din insats.
 12. Dubbel – Det innebär att du kombinerar två spel till ett. Fördelen med dubbel är att oddsen multipliceras med varandra. Båda spelen måste vinna för att du ska få utdelning.
 13. DubbelchansDet är där det är möjligt att satsa samtidigt på två utfall av en match eller ett evenemang. Till exempel om du satsar på att det skall stå lika vid halvtid och att hemmalaget vinner hela matchen. Då kan de se ut som följande X1.
 14. Engelska odds – Engelska odds skrivs ut i bråkform som till exempel 1/3 vilket gör att det kan bli lite förvirrande när man ser dessa odds. För att räkna ut odds så tar du 1/3 = 0.333 sedan adderar du en siffran 1 längst fram. Det vill säga att 1/3 är lika med odds på 1.33.
 15. EvensStart odds som är 2 gånger pengarna.
 16. FantasimatchEn fiktiv match mellan två lag som inte spelar mot varandra. Resultat kommer beslutas utifrån den mängd gjorda mål de respektive två lagen gör i den riktiga matchen de spelar den dagen. Det vill säga en form av lottning till en inställd/uppskjuten match. 
 17. FavoritDet lag, sida, häst eller tävlande som anses har störst sannolikhet att vinna.
 18. Femling – Är ett kombinationsspel där du slår ihop 5 spel till 1. Fördelen med femling är att oddsen kan bli väldigt höga. Nackdelen är att det är väldigt svårt att få rätt på fem event. Du måste ha rätt på varje spel för att få utdelning.
 19. Fixade odds Är det odds som gäller när du lägger ditt bet. Oavsett hur mycket oddset ändras har du kvar ursprungs oddset. 
 20. Fyrling – Är ett kombinationsspel som du slår ihop 4 spel till 1. För att vinna måste du ha rätt på alla fyra spel. Fördelen med fyrling är att du kan få väldigt höga odds eftersom allt multipliceras.
 21. Goal Line – Är en variant av ett Över/Under-spel som du kan få tillbaka pengarna på. Spelar du till exempel på att de ska bli färre en fyra mål och det blir fyra mål så får du tillbaka pengarna.
 22. Goliath – Är ett spelsystem som du spelar på 8 matcher. 28 dubblar, 56 tripplar, 70 fyrlingar, 56 femlingar, 28 sexlingar, 8 kombinationsspel med 7 matcher och ett kombinationsspel med alla det 8 lagen. Totalt blir det 247 olika spel. För att du ska gå i vinst måste två att matcherna gå in.
 23. Grand Salami – Är ett spel som går ut på att tippa totalt antal mål under en spelomgång eller de antal  matcher som spelbolaget väljer ut.
 24. Halvgardering – Det är samma sak som dubbelchans. Det vill säga om man inte är 100% säker på att ens lag ska vinna utan tror att det kan bli ett kryss också så spelar man 1X.
 25. Halvtid/ Fulltid ( HT/FT)Betting på resultat i halvtid och slutresultat i matchen. Till exempel om ställningen i halvtid är 2-0 och matchen slutar 3-3 är det vinnande spelet 1/X.
 26. Handicap betting (HCP Betting/ Handikapp) – Det är när du satsar på resultatet på en match (fulltid eller halvtid) där ett lag har fått en poängstart. Till exempel hemmalag får ett måls försprång och för att jag är säker på att bortalaget kommer göra flera mål och vinna matchen. På så sätt får du lite högre odds på en favorit.
 27. Head-to-headEtt spel på vilken tävlande som kommer få en bättre placering. Till exempel Daniel Sedin kommer göra mer poäng en sin tvillingbror Henrik i NHL säsongen 2016/2017.
 28. Helgradering – Det är något som oftast används i stryktipset, Europatipset med mera. Det är när man säkrar upp sig med att spela på till exempel att hemmalaget ska vinna, spela lika och förlora.
 29. Heinz – Är ett kombinationsspel där du spelar på 6 matcher. Du spelar 15 dubblar, 20 tripplar, 15 fyrlingar, 6 femlingar och 1 sexling. Totalt har du 57 olika spel. För att gå med vinst måste du få in minst två av matcherna.
 30. InköpMängden pengar som krävs för att ansluta sig till ett spel.
 31. InsatsPengarna som används när du spelar på ett odds till exempel.
 32. KombinationsspelEn insats på fler matcher. Du måste ha rätt på alla matcher för att vinna.
 33. Korrekt resultatEtt spel placerad på det exakta resultatet av en match eller händelse (t.ex. Manchester United vs Manchester City: 3-2 FT).
 34. Line (The Spread) – Det är en variant av handikapp. Spelbolagen ger underdogen i eventet ett par extra poäng vilket gör att favoriten startar i underläge. Till exempel om du spelar på fotbollslaget Barcelona och att de ligger under med 2 mål innan matchstart mot Celta Vigo. För att du ska vinna pengar måste Barcelona vinna med minst 3 mål.
 35. Live betting – Att spela live innebär att du spelar på en match som pågår. Det är en spelform som har blivit extremt populär. Dessutom blir det extra spännande om du sitter och tittar på matchen själv.
 36. Lucky 15 – Är ett kombinationsspel på 15 spel som kombineras med hjälp av 4 matcher. Du spelar 4 singlar, 6 dubblar, 4 tripplar och 1 fyrling. För att du ska gå med vinst måste du vinna 1 match totalt.
 37. Lucky 31 – Är ett kombinationsspel som bygger på 5 matcher. Matcherna kombineras med 5 singlar, 10 dubblar, 10 tripplar, 5 fyrlingar och 1 femling. Totalt blir det 31 olika spel. För att du ska gå med vinst behöver du ha rätt på 1 av matcherna.
 38. Lucky 63 – Är ett spelsystem där du spelar på 6 matcher med olika kombinationer. De olika kombinationerna är 6 singlar, 15 dubblar, 20 tripplar, 15, fyrlingar, 6 femlingar och 1 sexling. Totalt spelar du 63 spel. För att du ska gå i vinst måste du ha rätt på minst ett spel.
 39. Matchbeting (1X2)Ett spel placerat på resultatet av en match eller tävling vid fulltid eller halvtid. Här representerar följande tecken de olika tävlande: 1 – Hemmalaget, X – Oavgjort, 2 – bortalaget. 
 40. OavgjortNär det slutar på samma resultat.
 41. Patanet – Är ett spelsystem där du spelar på 3 matcher i olika kombinationer. De olika kombinationerna är 3 singlar, 3 dubblar och 1 trippel. Totalt blir det 7 olika spel.  
 42. OT & SO (Overtime & Shot Out) – Om du gör ett helt vanligt 1X2 så räknas resultatet enbart på hur matchen skall sluta efter fulltid. I till exempel hockey blir det oftast övertid eller straffar. Därför är det bra att du väljer att spela på odds som har förläggning och straffar. Oddsen är alltid lägre än odds utan förläggning och straffar.
 43. PeriodbettingSpel på resultatet vid varje enskild period.
 44. PoolbettingDär flera spelare går ihop för att spela och vinsterna fördelas jämt mellan de som är med i poolen.
 45. RakePengar som tas från potten av huset som betalning för att de håller i spelet.
 46. ROI (Return of Investment) – I sin enkelhet handlar det om hur mycket du vinner eller förlorar jämfört med hur mycket du satsar.  
 47. ResultatbettingEtt spel som placerat på det exakta resultat.
 48. Scorecast – När du satsar på till exempel två händelser i samma tävling som första mål och målskytt.
 49. Sexling – Det är ett kombinationsspel där man slår ihop 6 spel till 1. För att vinna måste du har rätt på alla sex matcher.
 50. Singel – Det är när du spelar på en match eller evenemang. Självklart kan du spela på flera singlar samtidigt.
 51. Spreadshet – Det är en spelbok som påminner lite om en bankbok skulle man kunnasäga. Du bokför dina spel och kan se statistik över hur dit spelande går.
 52. Super Heinz –  är ett kombinationsspel där du spelar på 7 matcher med olika system. Kombinationen är 21 dubblar, 35 tripplar, 35 fyrlingar, 21 femlingar, 7 sexlingar och ett kombinationsspel med alla 7 matcher. Totalt spelar du på 120 spel. För att du ska gå med vinst behöver du ha rätt på minst 2 av matcherna.
 53. Trippel – Är ett kombinationsspel där du slår ihop 3 spel till 1. För att vinna måste du ha rätt på alla tre matcher.
 54. TrixieEtt kombinationsspel på tre matcher till tre dubblar och en trippel. Det vill säga fyra olika sorters spel.
 55. Udda/jämtSpela på till exempel om det kommer bli ett jämt antal mål vid halvtid.
 56. UnderdogLaget eller deltagaren som anses ha lägst sannolikhet att vinna.
 57. Units – Eftersom alla personer bettar olika summor, olika valutor med mera så använder man sig av units istället för att det ska underlättas. Units är en del av din spelkassa. Som om du betar 5% av din spelkassa så är det det 5 units du bettar.
 58. VarningspoängDu kan spela på hur många varningspoäng en spelare får i en fotbollsmatch. 
 59. Vinnare eller placering spelDet är när du spelar på om någon kommer vinna eller hamna på en vis position.
 60. YankeeEtt kombinationsspel på fyra matcher kombinerad till sex dubblar, fyra tripplar och en fyrling. Det vill säga 11 olika spel.
 61. Över/UnderEtt spel på det slutliga resultatet av en match. Kommer det bli under ett antal mål eller över ett antal mål.