Allt om Stockholm Open

Stockholm Open är ett välkänt fenomen för många inbitna sportälskare. Denna stockholmsbaserade tennisturnering hör till ATP-tourens 250 Series. I Stockholm Open finns det en herrsingelklass och en herrdubbelklass.

Årlig turnering under hösten

Det är den Kungliga Lawntennisklubben, Stockholms Allmänna Lawntennisklubb och det Svenska Tennisförbundet som årligen arrangerar denna spännande turnering under hösten. Spelplatsen är den Kungliga tennishallen och turneringen spelas på hardcourt. Inte mindre än 300 funktionärer arbetar ideellt med turneringen varje år.

Inte mindre än 800 000 amerikanska dollar kan vinnarna få ta del av under Stockholm Open. Syftet med Stockholm Open för arrangörerna är att gå med vinst och överskottet går till juniortennisen för att stärka den svenska tennisen och de ungdomar som alla kan bli världsledande spelare.

Svenska segrar i Stockholm Open

Precis i slutet av det härliga 60-talet, närmare bestämt i november år 1969 så arrangerades den första Stockholm Open-tävlingen. Många världsstjärnor deltog men det var en jugoslav vid namn Nikola Pilic som tog hem den första vinsten i den nya tävlingen.

På 70-talet så var det många amerikanska spelare som deltog i Stockholm Open och de tog hem inte mindre än 8 av 10 singeltitlar. Sveriges egna stjärna Björn Borg spelade även han i Stockholm Open under detta årtionde. Den då 17-årige Borg deltog i finalen år 1973 där han tyvärr förlorade mot Tom Gorman. Innan dess hann han dock slå världsstjärnor såsom Ilie Nastase, Nikola Pilic och Jimmy Connors på sin väg mot finalen.

Borg blev senare turneringens förste segrande svensk när han tog hem finalen år 1980. Även Mats Wilander förgyllde tävlingen med en svensk vinst år 1983.

På 70-talet spelades det även damklasser under några års tid men de togs bort lika snart som de hade startats.

Arenabyte för Stockholm Open

På tidigt 90-tal så växte turneringen allt mer. Prissumman sattes till över 1 miljon dollar och tävlingsarenan byttes ut från den Kungliga Tennishallen till förnäma Globen som blev helt utsåld.

Lyckan blev dock inte långvarig för Stockholm Open som kämpade med pengaproblem så efter några år bytte man tillbaka till den Kungliga Tennishallen igen. Boris Becker, dåvarande världsetta i tennis, vann på 90-talet tävlingen inte mindre än fyra gånger.

Svenskar som vann Stockholm Open under 90-talet var bland annat Jonas Björkman och Thomas Enqvist. Enqvist som var en av Sveriges bästa tennisspelare vann turneringen hela tre gånger

Stockholm Open på 2010-talet

Idag är Stockholm Open en naturlig spelplats där såväl svenska som internationella tennisstjärnor spelar. Ett starkt startfält samlas i oktober varje år för att spela om den ärofyllda vinsten. För de svenskar som vill följa tennisturneringen på hemmaplan så kan man antingen köpa åskådarbiljetter till tennisarenan där spelet pågår eller titta på via tv:n i direktsändning.

Kvaltävlingar och de påföljande tävlingarna ända upp till finalnivå brukar uppta en hel vecka i det höstiga Stockholm. Den senaste svensken som tagit hem en vinst i Stockholm Open var Thomas Johansson som vann år 2014. Johansson hade sedan tidigare erfarenhet av att vinna Stockholm Open då han även tog hem tävlingen vid millennieskiftet, alltså år 2000.