Vem står på tur att ta över ett krisdrabbat Arsenal?

Det forna storlaget Arsenal har under flera säsonger underpresterat kraftigt. Det hela började redan under den legendariska tränaren Arsène Wengers styre. Wenger tog över Arsenal 1996 och fram till att han avgick 2018 hann han med att vinna:

  • 3 Premier League titlar
  • 7 FA Cup-titlar
  • 7 FA Charity/Community Shield titlar

Samtidigt som han 2006 lyckades ta laget till en Champions League final där de föll mot Barcelona. Det som framförallt sticker ut under Wengers tid vid rodret är att laget lyckades ta sig genom hela säsongen 2003-2004 obesegrade. Slutet av Wengers sejour kom dock att kantas av alltfler tveksamma värvningar, laguttagningar och dåliga resultat. Detta fick tillslut även de tidigare så lojala fansen att vända sig emot honom. Som ett resultat av detta tackade Wenger för sig efter säsongen 2018/2019.

Unai Emery klarade inte att vända det sjunkande skeppet

In kom istället den spanska tränaren Unai Emery som tidigare bland annat tränat den spanska klubben Sevilla med stor framgång samt den franska storklubben Paris Saint-Germain. Kräftgången har dock fortsatt under Emerys inledning. Visserligen nådde man säsongen 2018-2019 final i Europa League, men åkte där på en storförlust med 4-1 mot Londonrivalen Chelsea.

Säsongen 2019/2020 har spelet sett värre ut än på länge och Arsenal ligger redan långt bakom Liverpool i topp. Just därför har det återigen börjat ryktas om ett tränarbyte. Vi ska i denna text därför ta oss en titt på 3 av de kandidater till att ta över som det ryktas mest intensivt om samt se hur oddsen ser ut för dessa.

Massimiliano Allegri

Hos Betfair är den tränare som har allra lägst odds på att ta över Arsenal italienaren Massimiliano Allegri. Oddsen på att Allegri blir nästa tränare att ta över ligger närmare bestämt på 4.5. Det finns både det som talar för och emot att Allegri skulle kunna lyckas i Arsenal.
Till hans fördel talar det faktum att han är en mycket rutinerad tränare som tidigare nått stora framgångar, framförallt under sin tid som tränare för Juventus. Som ansvarig för Juventus vann han nämligen Serie A hela fem år i rad från säsongen 2014/2015-2018/2019. Med andra ord vann han ligan under varenda säsong som han var tränare för Juventus!!
Dessutom vann han den italienska cupen 4 av 5 säsonger och tog dessutom Juventus hela vägen till finalen av Champions League säsongerna 2014/2015 samt 2016/2017. Sist men inte minst vann han även den italienska supercupen 2015 och 2018. Det är även värt att nämna att Allegri tog AC Milan till sin första Serie A-titel på 7 år under sin första säsong i klubben. Detta var innan han tog över Juventus.

Massimiliano Allegris meriter talar alltså för sig själva.

Det som dock skulle kunna tala emot honom är det faktum att han inte sedan tidigare har någon erfarenhet av engelsk fotboll. Elaka tungor skulle också kunna hävda att hans framgångar med Juventus kom under en tid då konkurrensen i Serie A var sämre än på länge.

Mikel Arteta

Mikel Arteta är en spansk före detta spelare som spenderade stora delar av sin karriär i Premier Leauge, däribland i Arsenal. Han är sedan 2016 assisterande tränare för Pep Guardiola i Manchester City. Betfair har 5.00 i odds på att Arteta kan bli nästa tränare att ta över Arsenal. Det som talar för honom är att han kan både klubben samt engelsk fotboll i övrigt innan och utan. Det som talar emot Arteta är det faktum att han sedan tidigare inte har någon erfarenhet av att jobba som huvudtränare.

Mauricio Pochettino

Även Mauricio Pochettino är en het kandidat att ta över Arsenal. Hans odds hos Betfair ligger på 9.0. Som tränare för Spurs har han varit starkt bidragande till att etablera klubben som ett topplag i Premier Leauge trots att det aldrig blev några titlar under hans tid i klubben. Pochettino lyckades dock ta Spurs till en Champions League final säsongen 2018/2019, och under hans tid gjorde laget sig känt för sin sprudlande anfallsfotboll. Pochettino har dessutom en stor erfarenhet av Premier League efter alla de säsonger han tränade Tottenham. Vidare bor han redan i London vilket hade underlättat en flytt till Arsenal. Det som dock talar emot Pochettino är rivaliteten mellan Arsenal och Tottenham.vem tar över Arsenal