Sista omgången av Allsvenskan 2018

Arena

Sommaren är i full gång vilket för många svenskar innebär uteslutande tankar på sol, bad och semester. För personer intresserade av landets högsta serie i fotboll innebär det något helt annat. Nästan prick hälften av Allsvenskans matcher 2018 är nu i början av augusti spelade.

Supportrars blickar och tankar börjar oundvikligen riktas mot hur tabellen kommer att se ut när alla 30 omgångar är färdigspelade. I år avslutas Allsvenskan den 11 november. Då alla lag spelar med samma avsparkstid klockan 16.00.

AIK i topp med Hammarby tätt efter

AIK leder just nu serien med 36 poäng utan att ha förlorat en match efter sexton spelade omgångar. Tre poäng bakom på andraplats ligger lokalrivalen Hammarby IF. Och bakom tätduon skuggar även IFK Norrköping på 30 poäng och Djurgårdens IF på 28 poäng.

Dalkurd ligger just nu på sistaplats med 9 poäng. Brommapojkarna ligger näst sist med 10 poäng, och på kvalplats återfinns Trelleborgs FF med 12 poäng. På trettonde plats som innebär säkrat spel i Allsvenskan 2019 ligger Uppsala laget Sirius.

Även om alla lag ska spela tretton till fjorton matcher var tills den sista omgången ska summera allt, så är det ingen vild gissning att påstå att den sista omgången kommer gälla som mest för de åtta ovan nämnda lagen. Segeryra och guldfest stundar, men även nedflyttning och besvikelse.

Alla möten i sista omgången

Därför är det redan nu intressant att ta en titt på vilka lag som spelar mot varandra den 11 november och vilka matcher som redan nu i augusti kan tänkas vara mest intressanta i den sista omgången av årets Allsvenska.

  • Gif Sundsvall–Dalkurd
  • BK Häcken–IFK Norrköping
  • Malmö FF–IF Elfsborg
  • Kalmar FF–AIK
  • Djurgården–IK Sirius
  • Örebro SK–IFK Göteborg
  • Östersund–Hammarby
  • Brommapojkarna–Trelleborgs FF

Som tabellen ser ut nu kan alla matcher utom Örebro-IFK Göteborg ha påverkan på vem som står som segrare och vilka lag som åker ur och får spendera 2019 i Superettan.

Ingen direkt guldmatch kommer att ske som var det som hände 2009 när IFK Göteborg mötte AIK i en direkt avgörande match under sista omgången om vilket lag som skulle stå som seriesegrare.

Intressant bottenmöte

Däremot är det inte helt omöjligt att matchen Brommapojkarna-Trelleborgs FF kan bli en kamp mellan vilket av lagen som klarar sig kvar och vilket lag som åker ur Allsvenskan. ^

En annan match som sticker ut är Djurgården-Sirius, där Djurgården kan slåss om en serieseger samtidigt som Sirius kan behöva vinna för att undvika nedflyttning.

Alla de tre andra guldjagande lagen har på pappret svåra bortamatcher; AIK ställs mot ett svårslaget Kalmar, IFK Norrköping åker till Hisingen för att försöka slå Häcken och Hammarby ska upp till Östersund i mitten av november vilket kan innebära en snötäckt plan med svåra spelförhållanden som följd.

Jumboplacerade Dalkurd ska till Sundsvall för att desperat försöka införskaffa tre poäng om det inte redan är försent att klara nytt kontrakt i den sista omgången.

Spekulationerna ovan kan dock mycket väl också vara helt fel. Då allt matematiskt sett redan kan vara avgjort inför Allsvenskans sista omgång, den chansen finns alltid. Mycket talar i nuläget för motsatsen då båda toppstriden och bottenstriden just nu är såpass jämn mellan många olik lag,