Summer X Games 2018

X Games är en klassisk tävling i extremsport. Sedan 1995 har den årligen främst hållits på olika platser runt om i USA. Numera hålls X Games dock även på andra platser runt om i världen. Sedan 1998 har det dessutom årligen hållits en asiatisk variant av X Games vid namn X Games Asia. De olika varianterna av X Games har blivit till mycket populära evenemang som varje år lockar till sig tusentals åskådare från olika delar av världen.

Som om inte de gastkramande tävlingarna vore nog så hålls det i samband med evenemanget även en sport- och musikfestival vid namn X Fest. X Fest bjuder bland mycket annat på live uppträdanden, autograf sessioner med kända idrottsutövare, och andra spännande aktiviteter.

X Games finns i två olika varianter. Dessa är Summer X Games samt Winter X Games. I denna artikel är det Summer X Games som vi ska fokusera på.

Summer X Games

19-22 juli 2018 hölls Summer X Games i amerikanska Minneapolis, och så även året innan. I oktober är det dock dags för årets andra upplaga av Summer X Games att äga rum. Denna gång tar turneringen för första gången någonsin klivet över Stilla Havet till Sydney i Australien. Evenemanget, som sedan starten anordnas av den amerikanska sportkanalen ESPN, kommer att äga rum 19-21 oktober.

Sporter i Summer X Games 2018

Under Summer X Games 2018 tävlades och kommer det att tävlas i olika former av motorsport, cykelsport, skateboard och även E-sport. När det gäller motorsport är det olika varianter Moto X som det kommer att tävlas inom. Moto X är närmare bestämt ett annat namn för den populära motorsporten motocross.

De olika grenarna som det tävlas i har bland annat namn som Moto X Quarterpipe, Moto X Freestyle och Moto X Step Up. De exakta reglerna varierar förstås beroende på vilken typ av Moto X det rör sig om. Vissa av grenarna rör sig om traditionella lopp där förarna ska lyckas ta sig i mål på snabbast möjliga tid, medan andra handlar om vem som lyckas göra snyggast tricks och så vidare.

BMX och Mountainbike

BMX

När det gäller cykelsport är det olika typer av BMX som det kommer att tävlas i. Det kommer även att hållas en tävling i mountain bike vid namn Mountain Bike Slopestyle. BMX är en cykelsport som på många sätt och vis påminner om motocross.

Skillnaden är att istället för motocross motorcyklar använder sig deltagarna här istället av en speciell typ av cyklar som kallas just BMX. BMX-cyklar är off-road cyklar som lämpar sig väl för svåra underlag och som det går att göra olika tricks med. Även mountainbike är en typ av terrängcykel som är populär att använda i extremsportsammanhang.

Skateboard

Också när det gäller skateboard så tävlas det i en rad olika grenar. Majoriteten av dessa handlar dock om att deltagarna tävlar om vem som lyckas göra snyggast tänkbara tricks. Exakt vilka typer av tricks det handlar om samt vilken typ av bana tävlingarna sker på varierar dock alltså något från gren till gren.

E-sport handlar om att deltagarna tävlar mot varandra i olika datorspel. Vid Summer X Games 2018 i Sydney är det närmare bestämt de populära spelen Call of Duty samt Counter Strike: Global Offensive som det kommer att tävlas i.